Főoldal
Főoldal / Hírek
Nyomtatás
A világ legjobb lovasai és fogyatékossággal élő gyerekek szálltak nyeregbe Fóton

Kiváló díjlovas versenyzők, a legjobb nemzetközi bírók és lelkes gyerekversenyzők részvételével kezdődött meg szeptember 30-án a Magyar Lovasterápia Szövetség 18. Nemzetközi Díjlovas Világkupája és Lovasterápiás Versenye Fóton. A háromnapos rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is az NGYSZ ismert tagjai, sportolók, közéleti személyiségek vállalták el. 

Pénteken Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal és Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével találkozhattunk a pályák szélén, de itt volt dr. Körmendy Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar elnöke is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának lovaspályáit péntektől vasárnapig magyar és külföldi profi díjlovasok és fogyatékossággal élő, év közben lovasterápiára járó gyerekek népesítik be. A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen a három nap alatt 25 versenyszámban 11 ország 62 lovasa méri össze a tudásátA nemzetközi verseny két versenyszáma egyben Világkupa-forduló is. A nemzetközi zsűri több tagja világbajnokságok és olimpiák elismert bírája, többek között Elke Ebert (Németország), Bernard Maurel (Franciaország, a zsűri elnöke), Elizabeth McMullen (Kanada) és Anne Prain (Franciaország).

Pénteken 4 nemzetközi és 3 nemzeti versenyszámban indultak a lovasok, valamint a Magyar Parasport Bajnokságon. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert tagjai, közéleti személyiségek vállalták el. Pénteken Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal, dr. Körmendy Ékes Judittal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnökével, Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Tarnai Richárd Pest megyei főispánnal és Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével találkozhattunk a díjlovas pályák szélén.

Az egészséges sportolók versenyeivel párhuzamosan sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek csapatversenyei zajlanak két külön pályán. A gyerekek büszkén mutatják be, mi mindent tanultak meg lóháton a terápiás foglalkozások, illetve a parasport edzések során. Összesen 22 csapat 145 gyereke nevezett az idei megmérettetésre.

Pénteken a gyerekcsapatok 10 versenyszámban mérték össze tudásukat. Az intézmények magas pénzdíjakat, a gyerekek értékes, szép ajándékokat kaptak. Az időjárás mostohán bánt mindenkivel, de a legfontosabb a részvétel és a sikerélmény!

A Lovasterápiás Verseny pénteki házigazdái Kövér László, a NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter, Ligárt Balázs, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, valamint Gonda Gábor, a T-Systems Zrt. vezérigazgatója voltak.

A verseny ideje alatt az induló gyerekek és fóti iskolás gyerekek ingyenes fogászati szűrésen és szájhigiénés oktatáson vehetnek részt a Gyermekmentő Szolgálat kitelepült mozgó fogászati rendelőjében.

Lesz tanácsadás a nőgyógyászati szűrőkamionban, az Élhető Jövő Parkban pedig a fenntartható fejlődésről és a környezetvédelemről hallhatnak előadásokat a gyerekek és felnőttek, illetve megismerhetik azokat a megoldásokat, amelyekkel a Gyermekmentő Szolgálat intézetében energiatakarékos, önellátó módon hűtenek, fűtenek és világítanak. A gyerekek – az időjárást meghazudtoló – felhőtlen szórakoztatásáról arcfestők, kézművesek, buborékfújó és lufihajtogató gondoskodik.

Nemzetközi Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

A Szent György Díj verseny győztese: Alexander Matthias Rath, Thiagó nevű lovával. A többszörös német válogatott versenyző 2010-ben világbajnokságon egyéniben 9., csapatban bronzérmes volt. Korábban ő lovagolta a világhírű Totilast, akinek a nevéhez több világrekord fűződik. 

A Póni Csapatfeladat győztese: Amida Wikus osztrák versenyző, Delightful Drogba nevű lovával. Idén indult a Póni Európa-bajnokságon Lengyelországban.

A Junior Csapatfeladat győztese: Felvinci Lilla magyar sportoló, Bonjour Majlund nevű lovával. Fiatal tehetség, aki többször lovagolt már korosztályos Európa-bajnokságon döntőben.

A Fiatal Lovas Csapatfeladat győztese: Felicita Simoncic osztrák sportoló.


 Nemzeti Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

A Szent György Díj verseny abszolút győztese: Sedlmayer Eszter, Ciacon nevű lovával. A páros idén a Fiatal Lovak Világbajnokságán képviselte Magyarországot.

A Junior Csapatfeladat abszolút győztese: Németh Gábor, Don Thatch nevű lovával. A Díjlovaglás legmagasabb szintjén versenyző lovas, más lovasszakágakban is eredményes.

A könnyűosztályú díjlovaglás abszolút győztese: Szeivolt Hanna Titanilla, lova: Herzkoenig NRW. Ígéretes, fiatal tehetség.

 

Parasport bajnokságon különféle sérültségi fokú lovasok vettek részt. Volt, aki lépésben mutatta be a programot, akadt, aki ügetésben.

A mozgásukban korlátozottak között indult egy látássérült lovas, akit segítői hanggal irányítottak a pálya széléről. A versenyszám házigazdája Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnok volt.

A háromnapos verseny főbb számait élőben lehet követni a www.lovasverseny.hu oldalon.

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a T-Systems Magyarország és a Waberer’s International. 

A Díjlovas- és Lovasterápiás versenyről bővebb információ: http://www.lovasterapia.hu/hirek/program_2022.html

Fotó: Fürjes Viktória, Szollár Zsófi és Huszár Dávid  

       

  

Szerző: Andráczy, Katalin