Főoldal
Főoldal / Képzések / lovas vizsgák
Nyomtatás
DRA lovas vizsgák rendszere 2013-ig

Dr. Wagner Kinga: A Német Lovasszövetség Vizsgarendszere (Deutsches Reitabzeichen)

 

· A Magyar Lovasterápia Szövetség több éve szervez képzéseket a terápiás lovaglás iránt érdeklődők számára. Az elmúlt évek egyik legnehezebb feladata a lovasok képzésének szervezése volt. Azt, hogy egy magát lovasnak valló személy „mennyire lovas”, sokáig nem tudtuk mérhetővé tenni. Ennek a gondnak a megoldását a Deutsches Reitabzeichen (DRA) rendszer átvétele jelentette. A Német Lovasszövetség engedélyével és segítségével ma már évente mérjük fel tagjaink tudását DRA rendszerű vizsgákon.

· A DRA rendszer egy olyan elméleti és gyakorlati vizsgákból álló sorozat, melynek elemei egymásra épülve lehetővé teszik haladó lovasok tudásának felmérését is. Az egyes vizsgákat csak meghatározott feltételek teljesülése esetén lehet elkezdeni, a vizsga sikerességét igazoló oklevelek és jelvények átadására csak minden részvizsga sikeres letétele után kerülhet sor.

 

· Ismertetőnkben csak a kombinált lovasvizsgák követelményeit részletezzük, de a DRA III szinttől minden 22. életévét betöltött lovas próbálkozhat szakág specifikus (díjlovagló vagy ugró) vizsga letételével. Amennyiben ezt a szakágspecifikus vizsgát választja, azt a vizsga letétele előtt külön írásban kell jeleznie a Magyar Lovasterápia Szövetség felé.

 

· A DRA II és ennél magasabb szintű vizsgák esetén a jelvényt versenyeredmények alapján is kérvényezhetik a lovasok, ennek rendszerére itt szintén nem térünk ki.

 

 

 

 

Részletes információk a vizsga szintekről

 

 

1.  Lóismeretből szerzett alapbizonyítvány (Bázis vizsga)

 

 · Feltétele: nincs, bárki jelentkezhet a vizsgára

 

· Követelmény: gyakorlati és elméleti ismeretek lótartási, takarmányozási, állategészségügyi és szerszámozási témákból

 

· Értékelés: megfelelt/nem felelt meg

 


 

2. Kis Lovasjelvény (DRA IV)

 

 · Feltétele: alapvizsga (Bázis vizsga), amellyel egy napon letehető

 

· Követelmény: E osztályú díjlovaglás (kikötő használata megengedett), E osztályú ugrópálya teljesítése stílus elbírálás szerint, E osztályú lovaglásnak megfelelő ismeretekre épülő elméleti vizsga

 

· Értékelés: 10 fokozatú skálán minden részvizsgának legalább 5,0 pontosnak kell lenni

 


 

3. Bronz Lovasvizsga (DRA III)

 

 · Feltétele: három hónapnál régebbi DRA IV-es szintű vizsga

 

· Követelmény: A osztályú díjlovaglás, A osztályú ugrópálya teljesítése stílus elbírálás szerint, A osztályú lovagláshoz szükséges ismeretekre épülő elméleti vizsga

 

· Értékelés: 10 fokozatú skálán minden részvizsgának legalább 5,0 pontosnak kell lenni

 

 

 

 

4. Ezüst Lovasvizsga (DRA II)

 

 

· Feltétele: egy évnél régebbi DRA III-as szintű vizsga, a lovagolt ló betöltötte az 5. életévét

 

· Követelmény: L osztályú díjlovaglás (nagykantárral), L osztályú ugrópálya teljesítése stílus elbírálás szerint, L osztályú lovagláshoz szükséges ismeretekre épülő elméleti vizsga

 

· Értékelés: 10 fokozatú skálán minden részvizsgának legalább 6,5 pontosnak kell lenni.

 

 

5. Ezüst Babérral Lovasvizsga (DRA I)

 

 · Feltétele: egy évnél régebbi DRA II-es szintű vizsga, a lovagolt ló betöltötte a 6. életévét

 

· Követelmény: M osztályú díjlovaglás, M osztályú ugrópálya teljesítése stílus elbírálás szerint, M osztályú lovagláshoz szükséges ismeretekre épülő elméleti vizsga

 

· Értékelés: 10 fokozatú skálán minden részvizsgának legalább 6,5 pontosnak kell lenni

 


 

6. Arany Lovasjelvény

 

 · Az Arany Lovasjelvény fokozatot kérvényezni kell a nemzeti szövetségnél, és külön elbírálással versenyeredmények alapján ítélik oda

 

 A bevezetőben már említett szakágspecifikus vizsgákat itt nem részletezzük, de követelményeik általában az adott szakág egyel magasabb osztályának felelnek meg, pl: DRA III vizsga esetén L osztályú díjlovaglás, vagy ugratást kell teljesíteni, DRA II-es vizsga esetén M osztályú díjlovaglást és ugró pályát kell teljesíteni.

 

Figyelem a DRA IV-es szinten mindhárom részvizsgát teljesíteni kell. A szakágspecifikus vizsgák letételére csak a DRA III-as szinttől van lehetőség.

 

 

 

 

Az ismertetett vizsgarendszer bevezetésének előnyei:

 

 · Egységes követelményekkel és elbírálással lovasaink tudását itthon és külföldön is mérhetővé tesszük.

 

· A fejlődés folyamatos felmérését biztosítja, a lovasokat újabb ismeretek megszerzésére készteti.

 

· A lovas tudást feltételező képzéseknél felvételi illetve záróvizsga követelmény lehet egy adott vizsga megléte, nem kell a képzőhelyeken minden esetben vizsgát rendezni.

 

· Az egyes szinteknek megfelelő díjlovagló feladatok és ugró pályatervek adottak, a vizsgák megrendezésekor elég a megfelelő körülményeket biztosítani a szabályzatot pontosan betartani.

 

· Az elméleti kérdésekhez demonstrációs anyag és oktatókönyv áll rendelkezésre.

 

· A vizsgarendszer további elemei gyermek-, lovastorna-, westernlovas- és futószáras vizsgák szintén bevezetésre kerülhetnének a jövőben.