Lovasterápia

 

p1050554_optimized.jpg A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában az egészségügyi program részeként magas színvonalú terápiás munka folyik: hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, valamint pszichológiai lovasterápia is elérhető a lovasterápiás szolgáltatások közül. Azok a páciensek, akiknek befejeződött a terápiás folyamata, bekapcsolódhatnak a fogyatékos személyek szabadidős lovaglásába vagy lovassportjába.

 

Munkatársaink

A fóti központban jelenleg négy gyógypedagógus-lovasterapeuta, két gyógytornász-lovasterapeuta (hipoterapeuta), egy pszichológus-lovasterapeuta és két parasportedző dolgozik teljes állásban, illetve óraadóként.

Lovaink

lovasterapia_20190710_62__U0I4586_.jpg
Jelenleg több mint 20 bértartott és 30 saját lovunk van. A lovak egy része a leendő szakemberek képzésében, lovaglótudásuk fejlesztésében vesz részt, másik részük napi szinten, aktívan dolgozik a lovasterápiában. Vannak shetlandi, welsh pónik, haflingi, lewitzi, hannoveri és magyar félvér lovaink is. Néhány fiatal csikó alap- és speciális kiképzése zajlik jelenleg.

 

 

 

Képzések

803
A fóti Központ ad otthont a leendő lovasterapeuta szakemberek, lovas parasportoktatók,
önkéntes segítők elméleti és a gyakorlati oktatásának, képzéseinek, 
de ugyanitt zajlanak a lovasterapeuta-képzésekhez tartozó lovas felkészítő hetek és lovasvizsgák is.
 

Lovas tanösvény és szenzoros park


A lovas tanösvényen hét különböző interaktív táblát, elemet helyeztünk el, melyeken rendszerezetten és tematikusan különböző, lovakról szóló témakörökben szerezhetnek új ismereteket a gyerekek. 

A szenzoros park használata közben a gyerekek emelkedőkön, lejtőkön, vizesárkon, különböző anyagokkal borított ösvényeken keresztül lovagolnak, ezáltal sokféle típusú ingerhez jutnak, amitől csökkennek a szenzoros ingerfeldolgozási problémáik. 

Néhány ügyesebb lovasunk számára az erdő, a patakpart, a dombok terápiás célú tereplovaglási lehetőséget is nyújtanak, fejlesztve a motoros, szenzoros, kognitív funkciókat, természetesen a segítők és a terapeuta által kísérve.

 

Tervezett, új projektek

2024-ben szeretnénk a szenzoros parkot a szintén a kis lovasaink által használható mezítlábas parkkal, hangzókerttel és egy tapintóligettel kiegészíteni.