„A pszichológiai lovasterápia során nagy hangsúlyt fektetünk a lovak úgynevezett visszatükröző funkciójára. A lovak nagyon érzékenyen és empatikusan reagálnak a velük dolgozó személyek viselkedésére, érzelmeire, hangulataira. A terápia alapja, hogy a lovak indirekt módon, előítéletek nélkül az „itt és mostban” reagálnak a különböző pszichés problémákkal küzdő gyermekekre is. A világos határok és viselkedés ugyan úgy, mint az egyértelmű kommunikáció nagyon fontos tapasztalat a lovakkal való interakcióban. Maga a terápiás helyzet is egy háromszögben zajló interakció a ló, a gyerek és a terapeuta között, mely a szociális tanulás és tanítás alapját képezheti.”

Főbb tevékenységek a program során:

-          Földi munka (a ló megközelítése, kontaktus felvétel, kapcsolatteremtés és fenntartás a lóval, lóvezetéses feladatok, követéses játékok).

-          „Helyem a ménesben” – helyem a csoportban (saját ménes megalkotása, lovas szoborcsoport létrehozása – ezek megbeszélése, értelmezése).

-          Lovaglás futószáron (aktivizálás, bátorságpróba, kalandok, kihívások).

-          Lóápolási, gondozási feladatok (empátia, felelősségvállalás, kitartás, feladattudat, kudarctűrés  fokozása, szeretet, barátság, bizalom élményének megélése).

-          Lovas élményfeldolgozás (dramatikus elemek, művészetterápiás és zeneterápiás eszközökkel).

-          Szervezett, játékos szabadidős foglalkozások.

A fenti programot lovasterapeuta szakemberek és külsős terapeuták bevonásával valósítottuk meg.

Szülői visszajelzések:

Mindkét gyerek:

Ez volt az eddigi legjobb lovastábor. Különösen tetszett nekik a lovasbemutató és a tűzzománc. A segítő lányokkal is nagy volt a "szerelem". És jó volt a gyerektársaság is.

Köszönjük a lehetőséget.

A nyugalom, az elfogadás és a szeretet jellemezte a hetet. A lovak fantasztikus türelemmel, szorgalommal és érzékenységgel viszonyultak a táborozókhoz.

Nagyon örülnénk, ha máskor is részesei lehetnénk a csodáknak, amit a Lovasterápiás Központban átélhettünk.

Kívánunk további eredményes munkát!

A képgaléria ITT elérhető.

P1380361.jpg